Stuur e-mail mail_outline Fotografie workshops 

Fotografie workshops

Wil je de vele mogelijkheden van je camera leren kennen en goed leren fotograferen? 

En wil je op een creatieve en inspirerende manier met fotografie bezig zijn en verschillende vormen van fotografie (beter) onder de knie leren krijgen? 
Volg dan een workshop met gediplomeerd en gespecialiseerd vakfotograaf en Master Teacher Fotografie Madelon Dielen! 


Sinds 2007 verzorgt Madelon workshops voor fotografie liefhebbers uit heel Nederland en België, voor bedrijven (teambuilding en bedrijfsuitjes), scholen en verenigingen. 
Voor beginners én vergevorderden, er wordt les gegeven op elk niveau.  

Ter voorbereiding op een workshop ontvangen de deelnemers vooraf een complete mini-cursus fotografie en na afloop is er voor de meeste groepen een besloten Facebookpagina waar foto’s en ervaringen met elkaar gedeeld kunnen worden.  

Hieronder volgt een beknopt overzicht van de vele workshops die Madelon de komende maanden organiseert. 
Uitgebreidere informatie over de individuele workshops kun je vinden onder de link die erbij vermeld staat of via de link bovenaan deze pagina.  

Kom regelmatig even langs, wekelijks komen er nieuwe workshops en data bij.


• Workshop RAW - The Basics 
Vrijdagavond 2 juni 2023 - Kosten €42 | Info & inschrijven

Leer tijdens deze informatieve workshop de beste kwaliteit uit je camera én foto's te halen. In één avond leer je alles wat je moet weten om tot prachtige resultaten te komen: je fotografeert nooit meer anders, een eye-opener!• Fotografie workshop Long Exposure - Lange sluitertijden
Zondagmiddag 11 juni 2023 van 16.00 tot 22.00 uur - Kosten €79 | Info & inschrijven

Fotograferen met (semi) lange sluitertijden spreekt enorm tot de verbeelding, vooral door de fascinerende beelden die dit tot gevolg heeft. 
Het effect op wolken en water in de natuur en in stedelijke omgevingen is wonderlijk en uitsluitend door de toepassing van deze techniek waar te nemen. 
Tijdens deze workshop werken wij met grijsfilters, kleur- of grijsverloopfilters, statief, afstandbediening en WiFi en wordt het gehele traject van start tot finish doorlopen, inclusief de nabewerking, op het prachtige strand van Petten rond het gouden uur!
• Workshop Fotograferen met je smartphone 
Woensdag 14 juni 2023- Kosten €37 | Info & inschrijven

Wie doet het niet: fotograferen met de telefoon? 
Die heb je immers altijd bij de hand en legt de meeste dagelijkse en minder dagelijkse gebeurtenissen voor ons vast. 

Maar hoe maak je nu mooiere, betere foto’s met je smartphone? 
Deze workshop gaat over de beschikbare instellingen van je smartphone, compositie, het maken van pakkende portretten, het fotograferen van landschappen, steden, details en stillevens, het leren kijken naar licht en wat dat doet in je foto’s. 
Kortom: leer betere foto’s maken met je smartphone! • Fotografie workshop naar de dierentuin 
Nieuwe datum volgt - Kosten €79 | Info & inschrijven

Al vele jaren een klassieker: een beestachtig leerzame én leuke fotografie workshop naar de dierentuin. 

Tijdens deze dag leer je de belangrijke functies van je camera kennen en beheersen op een locatie vol inspiratie! 
Ideaal voor de beginners onder jullie én degene die het fotograferen van (wilde) dieren beter onder de knie willen leren krijgen of bijvoorbeeld een safari gaan maken. • Workshop fotograferen en filmen met de DRONE 
Zondag 19 februari 2023 - Kosten €49 | info & inschrijven

Leer van een professional hoe je de allermooiste foto's en films kunt maken met de drone. Opgedeeld in twee delen: theorie in de ochtend en praktijk en nabewerking in de middag. €49 per dagdeel.• Workshop RAW - Next Level 
Maandagavond 3 april 2023 - Kosten €42 | Info & inschrijven

Breng je ontwikkel-skills naar the next level, leer schilderen in je foto's en breng ze tot leven. Voor landschappen, portretten, urbex, stadsfotografie, macro, nachtfotografie, sport.. enzovoorts!

Je ontvangt €5 korting wanneer je je tegelijkertijd voor Raw - The Basics en Raw - Next Level inschrijft.Fotografie workshop Time lapse en Star trails in Amsterdam
Zondagmiddag 4 juni 2023- Kosten €69 | Info & inschrijven

Time lapse is razend populair, en niet voor niets. 
Overal om je heen zie je deze techniek toegepast: in films, reclames, YouTube filmpjes, (foto)presentaties, documentaires, op social media... 
Het wordt gebruikt om langzame- en daardoor vaak oninteressante- situaties te versnellen, zoals bewegende wolkenluchten, een bouwproject, een ontluikende bloem, bewegingen in de natuur of stad.. waardoor ze boeiend en dynamisch worden. De mogelijkheden zijn eindeloos en de resultaten zijn ronduit fantastisch.

Tijdens deze workshop leer je in zowel theorie als praktijk wat er nodig is om tot de mooiste resultaten te komen: benodigde apparatuur, instellingen, compositie en nabewerking komen aan bod. Ook vertel ik over het fotografen van Star trails (sterrensporen). 
Deze workshop wordt gehouden op een locatie vol dynamiek en beweging: in hartje Amsterdam!

Kom ook naar deze workshop en raak verslingerd aan deze geweldige vorm van fotografie! • Fotografie workshop Compositie 
Zondagmiddag 18 juni 2023 van 12.00 tot 17.30 uur - kosten €69 | Info & inschrijven

Compositie is misschien wel hét allerbelangrijkste onderdeel van fotografie. 
Naast de effecten die technieken als sluitertijd en diafragma geven, is de compositie bepalend voor de sfeer en uitstraling van de foto. Het creëert diepte of vlakheid, dynamiek of rust, symmetrie of chaos… 
Met de compositie die je maakt valt of staat je foto. 

Tijdens deze workshop ontleden wij compositie. Wat doet het nu precies met je beeld? 
Gulden snede, vlakverdeling, plaatsing van de horizon en/of je onderwerp, het gebruiken van diagonalen, wat doen kleur, lijnen, diepte, verdwijnpunten, gebruik van objecten, wat doet licht met je landschap of je onderwerp, perspectieven, symmetrie, kijkrichtingen..

Aansluitend aan de workshop worden er vijf weken lang opdrachten gegeven om de technieken eigen te maken. • Introductie camera 
vrijdagavond 9 juni 2023 - kosten €25 | Info & inschrijvingen

Heb jij een nieuwe camera, of heb je er al langer één liggen, en wil je weten waar alle knoppen voor dienen en hoe het menu werkt zodat je er mee aan de slag kunt?

Of wil je een nieuwe camera aanschaffen, maar weet je niet wat de beste keuze is voor jou en wil je een eerlijk advies zonder de invloed van provisie of magazijn-voorraad? Waar moet je op letten, wat is je doel met de camera, wat is je budget?

Krijg antwoord op al je vragen tijdens deze verhelderende introductie.Workshop Fotoboeken maken 
Nieuwe datum volgt najaar 2023 - Kosten €39,50 | Info & inschrijven

Hoe maak je een prachtig fotoboek vol mooie of dierbare herinneringen? 
Of een strak portfolio, een indrukwekkend reisverslag? 

Deze workshop is voor iedereen die uitgebalanceerde en kwalitatief goede fotoboeken wil leren maken. Maak van ieder fotoboek een echte eye catcher! • Introductie ADOBE Photoshop & Lightroom 
nieuwe datum volgt - Kosten €20 | Info & inschrijven

Wil jij een fotobewerkingsprogramma aanschaffen maar weet je niet wat de juiste keuze is? 
Wat zijn de verschillen tussen Lightroom, Photoshop CC en Elements, waarvoor gebruik je welk programma en wat zijn de voordelen van een abonnement? 

Tijdens deze speciale introductie kom je alles te weten over de verschillende toepassingen en mogelijkheden, is er ruim de tijd om vragen te stellen en help ik je het juiste programma te kiezen bij jouw doel. • Fotografie workshop Portretfotografie 
Zondag 10 september 2023- Kosten €125 | Info & inschrijven

Hoe maak je de mooiste portretten? 
Eén van de belangrijkste onderdelen daarvan is licht. Deze workshop is daarom voor een groot deel een lichtstudie. 
Samen kijken we wat licht doet met sfeer, vorm en details. We experimenteren met verschillende lichtbronnen, zoals natuurlijk licht, allerlei soorten flitslicht, reflectieschermen en combinaties daartussen. 
Je leert goed naar foto’s kijken en de gebruikte lichtopstelling te ontleden. Wat is de meest geschikte lens voor het maken van portretten en wat is het effect van de verschillende instellingen die je kunt kiezen op de camera? 
Er wordt uitleg gegeven over welke camera-instellingen het meest geschikt zijn voor portretfotografie, waaronder sluitertijd, diafragma, ISO, witbalans, scherpstelling en lichtmeting. 
Daarnaast bekijken we hoe je een foto maakt die aanspreekt qua compositie en vlakverdeling. 

We ronden de workshop af met het bewerken van de foto’s. 
Via een groot scherm zal er uitleg gegeven worden over de do’s en dont’s in de ontwikkeling en nabewerking van portretten. Je mag hiervoor optioneel een laptop meenemen zodat je direct het effect op jouw eigen foto’s kunt zien. 
We werken tijdens deze workshop samen met meerdere modellen, visagisten en haarstylisten van de opleiding Art of Colors. • Workshop Reisfotografie 
Zondagmiddag 7 mei 2023 van 13.00 tot 17.00 uur - Kosten €49 | Info & inschrijven

Iedereen houdt van reizen! 
De één geeft de voorkeur aan verre, exotische landen, de ander blijft dichter bij huis. Veel mensen gaan op pad om hun leven te verrijken door vreemde culturen te ontdekken. Anderen willen er gewoon tussenuit om te ontspannen. Wat we echter allemaal gemeen hebben, ongeacht het soort reis dat we maken of de reden waarom we reizen, is dat we willen thuiskomen met foto's die de omgeving en de sfeer van onze reisbestemming weergeven. Foto's die we kunnen delen met familie en vrienden, en die ons later weer kunnen terugvoeren naar de dingen die we hebben meegemaakt. 

Raak geïnspireerd en ontdek hoe je de mooiste foto's maakt op reis! • Fotografie workshop naar Texel 
Zaterdag 2 september 2023 van 09.00 tot 21.30 uur - kosten €79 | Info & inschrijven

Een hele dag volop met je camera en fotografie bezig zijn op het prachtige eiland Texel!
Leer de vele mogelijkheden van je camera en flitser kennen tijdens een rondje Texel: van natuurgebied de Slufter tot de fotogenieke haventjes, van de uitgestrekte stranden tot de pittoreske dorpjes, van macrofotografie tot het fotograferen van de Schotse Hooglanders.
Kortom: een dag vol kennis, creativiteit en dat heerlijke vakantiegevoel!Workshop Macrofotografie in de Botanische tuinen van Utrecht
Zaterdag 27 mei 2023 van 11.00 tot 16,30 uur  - kosten €69 | Info & inschrijven

Hoe maak je de mooiste macrofoto's? 
Tijdens deze dag in de Botanische tuinen van de Universiteit in Utrecht leer je alles over apparatuur, flitsers, instellingen en lichtval en leer je hoe je de mooiste macrofoto's kunt maken.• Fotografie workshop Architectuur 
Datum volgt - Kosten €65 | Info & inschrijven

Allemaal fotograferen we wel eens gebouwen: op vakantie, tijdens een stedentrip, maar velen gaan er ook echt gericht voor op pad en willen hun techniek verbeteren. 

Tijdens een wandeling door architectuurstad Almere behandelen we alle aspecten die nodig zijn om tot de mooiste resultaten te komen bij het fotograferen van gebouwen en steden. 
Wat is het beste perspectief om vanuit te fotograferen. Wat doet licht met je onderwerp, hoe kader je je beeld en wat doet minimalisme. Wat doet kleur of het juist fotograferen in zwart-wit met de sfeer en het contrast in je foto. Hoe kunnen lijnen je beeld versterken, hoe werk je seriematig. En welke instellingen gebruik je hierbij. 
Wat zijn de beste lenzen om mee te fotograferen en hoe kun je in de nabewerking perspectieven (het hellen van lijnen) en lensfouten corrigeren. 

Dit alles komt aan bod tijdens deze inspirerende workshop architectuur! Fotografie workshop Flitstechnieken 
Datum volgt - Kosten €110 | Info & inschrijven

Ontdek tijdens deze workshop de mogelijkheden van je pop-up flitser, externe flitser en studio flitsers. 
Leer je flitser los van je camera gebruiken, flitslichtcompensatie toe te passen, tegenlicht opnames te maken in combinatie met je flitser, een high key en een low key te maken door verschillende instellingen en positionering van de flitser en camera. 
Welke accessoires zijn er voor de pop-up en de externe flitser, wat is het effect van een softbox, paraplu, een beautydish of barndoors en hoe gebruik je reflectieschermen los en in combinatie met de flitser. 

Ontdek in een prettige en ontspannen sfeer wat er allemaal mogelijk is met jouw flitser en zet een grote stap in het maken van mooie portretten en het toepassen van (extern) licht. 

Tijdens deze workshop werken we samen met meerdere modellen, visagisten en haarstylisten van de opleiding Art of Colors.
• Fotografie workshop fotograferen met filters 
Nieuwe datum volgt (september 2023) - Kosten €59 | Info & inschrijven

Je hebt er vast wel eens van gehoord: grijsfilters, verloopfilters, polarisatiefilters, UV, ND filters. 
Maar wat doen deze filters nu precies, welke gebruik je in welke situatie en wat is het gevolg daarvan?
Filters kunnen prachtige en bijzondere effecten creëren in je foto’s: mooie gedetailleerde wolkenluchten, verstilde beelden door lange sluitertijden, het verwijderen van reflecties en bewegende objecten.. de mogelijkheden zijn eindeloos en de resultaten zijn ronduit fantastisch. 

Tijdens deze workshop maak je kennis met allerlei soorten filters en word je duidelijk wat deze doen en in welke situatie je ze toepast. Ook de toepassing bij filmen zal de revue passeren. 
De aanschaf van filters is echter vaak niet goedkoop. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuzes maakt?
Deze workshop is een goede start en geeft je inzicht in wat je nodig hebt voor hetgeen je wilt bereiken.
We starten met een deel theorie waarna we voor de praktijk op het prachtige en fotogenieke strand van Petten gaan fotograferen.
• Workshop Avondfotografie in Rotterdam 
Zaterdagavond 16 september 2023 van 18.00 tot 24.00 uur - Kosten €69 | Info & inschrijven

Avondfotografie is één van de meest geliefde vormen van fotografie, veelal met spectaculaire beelden tot gevolg. 
Maar wat heb je nu eigenlijk nodig aan apparatuur, instellingen, compositie en nabewerking en wat is er nodig om écht mooie en pakkende beelden te maken? 

We starten de avond met een gedeelte theorie in Hotel New York, gevold door een wandeling door het fotogenieke Rotterdam, met de gracieuze Erasmusbrug en de prachtige architectuur die reflecteren in de Maas en waarbij we alle techniek gelijk in de praktijk brengen tijdens zonsondergang, het gouden uur en het blauwe uur! 


Een greep uit reacties van deelnemers:

Eerst wil ik je bedanken voor de inspirerende dag. 
Je hebt mij een andere blik gegeven op het fotograferen. 
Zeker de benadering hoe de foto te maken en de instellingen van de camera. 
Compleet anders dan ik het mijzelf geleerd heb. Bedankt daarvoor.
Marc
Door de geweldige en leerzame dag die we gisteren op Texel met je hebben mogen beleven, 
zijn we helemaal besmet geraakt door het fotografie virus.
Jeroen en Miranda


Genoten van de dag in Artis, van je uitleg en persoonlijke aanpak.
Ans Heisen

Ik heb enorm genoten van de fotosessie. Het was fantastisch. Met de visagisten, haarstylisten en modellen, samen konden we veel leren.
Ria de Boer

Twitter: Vandaag super leuke fotografie workshop gehad in Artis, gegeven door @MadelonDielen. Ga zeker nog is bij haar terug, veel gezelligheid!
zoalswendyhetziet

Bedankt voor de leerzame dag!
Bart Hageman


China Light was heel mooi en feeëriek en mede door jouw aanwijzingen en
tips heb ik veel geleerd. Ik denk er nog vaak met genoegen aan terug.
Ik hoop dat de a.s. fotoreis naar Venetië ook zo'n succes wordt. Ik zie er
in ieder geval naar uit!
J. Rothkrantz

Ik wilde nog even zeggen dat ik een onwijs leuke en leerzame dag op Texel
heb gehad, heel erg bedankt hiervoor!  I. Kelderman

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston
Tweeten